Faültetés az óvodában

Miskolci Integrált Óvodai Intézmény
Faültetés az óvodában

Óvodánkban a Miskolci Integrált Óvodai Intézményben, a Föld napja alkalmából közös faültetést szerveztünk, hogy még élményszerűbbé tegyük a gyermekek számára ezt a környezetvédelmi jeles napot.

Az ezüst hársfa elültetésének folyamatát a gyerekek közelről is megfigyelhették. Örömmel nézték a talaj előkészítését, a fa helyének kialakítását majd a fa beültetését. Közösen elmondtunk egy kis verset, majd ismert óvodás dalokkal köszöntöttük az új facsemetét az udvarunkon.  A gyermekek megfogadták, hogy vigyáznak a közös MIÓVI Fácskára és büszkék lesznek rá, hogy ezt a fát ők ültették, gondozásában, locsolásában minden csoportunk szívesen és aktív részt vállalt.

 Az óvodában fontosnak tartjuk a természet szeretetére és védelmére nevelést, a fenntartható fejlődés érdekében a környezettudatos magatartás megalapozását, alakítását, a fenntarthatóságra nevelés elveit.

A jeles zöld napok tevékeny megélésével olyan örökérvényű értékeket kívánunk közvetíteni, mely által a gyermekek kellő információkat gyűjthetnek a környezetükről, a körülöttük lévő élővilágról, azok szépségéről és védelméről. A környezettudatos magatartás, életmód alapjait tapasztalati úton sajátíthatják el. A szemléletformálás mellett minden egyes fával, virágos kiskerttel szebbé tehetjük környezetünket és enyhíthetjük a klímaváltozás hatásait. 

Az elmúlt években az óvodaudvar fái közül többen elöregedtek, megbetegedtek, s balesetveszélyessé váltak, ezért ki kellett vágni őket. Árnyékoló hatásukat azonban pótolni kell, hiszen a tavaszi-nyári időszakban a gyerekek egyre több időt töltenek az udvaron, s a szabad játék közben kiemelten fontos a megfelelő napvédelem.

Köszönetet szeretnénk mondani minden kedves szülőnek és családnak, hogy támogatják munkánkat és segítő együttműködésükkel részt vállalnak a környezetünk szebbé tételében.

A csoportok kiskertjei idén ismét megújultak, megszépültek, a virágpalántákat a gyermekekkel közösen elültettük és folyamatosan ápoljuk